Op dinsdag zijn wij gesloten

Maart is dé maand bij uitstek om je tuin klaar te maken voor de lente. Het kan af en toe nog eens een nachtje vriezen, maar dit hoeft absoluut geen belemmering te zijn. Wat is er fijner dan lekker buiten te zijn en te tuinieren bij de eerste zonnestralen van het jaar? Ontdek meteen hoe jij je tuin klaar maakt voor de lente.

Stap 1: Snoei je planten

In het voorjaar snoei je best alle heesters die pas na juni bloeien, zoals rozen, hortensia’s, de vlinderstruik en lavendel. Door ze te snoeien bevorder je de nieuwe groei. Oude en beschadigde takken snoei je het beste tot op de bodem. Snoei de nieuwe loten tot ongeveer vijfentwintig centimeter terug. Wat je zeker niet moet gaan snoeien, zijn heesters die in het voorjaar al bloeien.

Stap 2: Verticuteer je gazon

Als er (te) veel mos in je gazon zit, dan is dit de tijd om te verticuteren. Dit kun je het beste doen met een verticuteermachine. Daarna is het tijd om je gazon te bemesten. Het beste kun je net voor een regenbui mest strooien. Het gazon kan de voedingsstoffen dan extra goed opnemen.

Stap 3: Bemest je planten

Het voorjaar is ideaal om je planten te bemesten. Doe dit bij voorkeur met organische meststoffen. Bemesting met organische meststoffen stimuleert het bodemleven en zorgt voor nieuwe werkzame bacteriën in de grond. Planten die je zeker in je tuin kan zetten in maart zijn voorjaarbloeiers die je eerst in huis had staan zoals: narcissen, krokussen en hyacinten. Ook is het de tijd om zomerbloemzaden te zaaien.

Stap 4: Weg met onkruid

Zeker als de zon er weer een beetje bij komt, zal het onkruid weer groeien. In het voorjaar zijn de opkomende onkruidplanten nog niet heel groot in aantal en nog gemakkelijk te verwijderen. Je kan de groeispurt best voor zijn en regelmatig wieden, want vanaf mei groei het onkruid net als… welja, onkruid.

Stap 5: Schoonmaken en tuinmeubelen buiten zetten

Met een hogedrukspuit kun je de paden en het terras prima reinigen. Hiermee haal je ook de aarde weg dat zich tussen de naden van de stenen ophoopt. Zo voorkom je de groei van onkruid. De tuinmeubels kunnen te voorschijn gehaald en schoongemaakt worden.

Aan de slag, en op zoek naar de juiste producten of benodigdheden? Kom dan gerust langs in ons tuincentrum.