Op dinsdag zijn wij gesloten

Mei is de ideale maand om in de tuin te werken. Het zonnetje schijnt en de natuur komt weer tot leven. Benieuwd wat je deze maand absoluut niet mag missen in de tuin? Wij geven je graag een overzicht van onze 3 favoriete planten voor de meimaand.

De dahlia

De dahlia is een prachtige grote bloem die in verschillende kleuren en vormen verkrijgbaar is. In mei plant je de bloembollen van de Dahlia in volle grond. Het is belangrijk dat de bodem voedzaam, voldoende bevochtigd is en in de volle zon staat. Ze bloeien het mooiste tussen de 15 en 25 graden.

Je hebt hoge en lage soorten dahlia’s. De hoge soorten moeten zo’n 50 tot 60 cm uit elkaar worden geplant, de lage soorten zo’n 25 tot 30 cm uit elkaar. De bollen plant je best enkele centimeters diep. Vervolgens geef je de bollen een flinke scheut water zodat de plant de eerste twee maanden flink kan groeien. Eind juli verwelkomen de prachtige bloemen je in je tuin.

De zonnebloem

Behalve bloembollen, kun je in mei ook de zaden van één- en tweejarige planten zaaien. Die van de prachtige zonnebloem bijvoorbeeld. Zonnebloempitten zaai je best zodra de temperatuur boven de 10 graden blijft. Plant steeds 2 of 3 zaden samen in een putje van zo’n 2,5 cm diep en zorg dat zaadjes 20 cm uit elkaar liggen. Na 14 tot 21 dagen ontkiemen de zaden.

Zonnebloemen groeien het beste op vochtige en, zoals de naam al doet vermoeden, zonnige windstille plaatsen. De bloemen bloeien van juli tot oktober en kunnen een grootte van wel 30 cm bereiken. De stengel kan zelfs 1,5 tot 3,5 meter lang worden. Om zo hoog te groeien heeft de plant dan ook veel water nodig. Regelmatig water geven is dus de boodschap!

De gele lis

Ook de vijver kan in mei een opknapbeurt gebruiken. Eén van de planten die mooi bij water staat, is de gele lis. De gele lis is een oeverplant die ongeveer 80 tot 100 cm hoog wordt. Hij groeit het beste in het water op een diepte tussen de 20 en 30 cm. De wortelstokken van de gele lis plaats je in een mandje in het water. De bloemen bloeien in mei en juni. De plant is niet alleen prachtig, maar ook erg goed voor je vijver. De grote wortels van de gele lis zuiveren het water, waardoor algen geen kans krijgen. De plant doet het goed in zowel stilstaand als stromend water.

Naast deze 3 mooie bloemen kun je in ons tuincentrum terecht voor nog veel meer soorten bloemen en planten om je tuin een kleurrijke boost te geven!