Snelle levering
Veilig online betalen
Persoonlijk advies


Groenten kweken voor beginners: wat is voorzaaien?


Groenten kweken voor beginners: wat is voorzaaien?

 

 

Kan jij niet wachten totdat je met je moestuin kan starten en zou je willen dat je de eerste groenten nu al kon zaaien? Dan hebben we goed nieuws, want hoewel het nog wat vroeg is om echt te beginnen met het buiten kweken van groenten, kan je in maart wél al beginnen met voorzaaien

Ben je nog niet bekend met het concept voorzaaien? Geen nood, wij leggen je uit wat het precies is en waar je op moet letten. Haal die groene vingers dus maar tevoorschijn!


Wat is voorzaaien?
 

Door voor te zaaien geef je jouw plantjes als het ware een voorsprong. In plaats van te wachten totdat het buiten warm genoeg is, zaai je binnenshuis zodat je al eerder kan beginnen. 

Met een beetje geluk levert het mooie potplantjes op die je, zodra het weer het toelaat, in je moestuin kan planten. Door op deze manier te werken kan je hopelijk sneller van je eerste oogst genieten.  

 

 



Waar moet je rekening mee houden?
 

Buitenplanten binnen laten groeien is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Het is daarom belangrijk dat je voorzaaien niet onderschat. Het vraagt tijd, moeite en veel liefde. 

Deze vijf tips helpen je alvast op weg bij het voorzaaien:

  • Zaai niet te diep. Als algemene regel kan je aanhouden dat je ongeveer drie keer zo diep zaait als dat de zaden groot zijn. Wanneer je te diep zaait, hebben de zaden meer tijd nodig om uit te komen en is de kans dat ze gaan rotten groter.
  • Je zaailingen hebben veel licht nodig. Het liefst daglicht dat van boven komt, anders groeien ze scheef. Heb je geen geschikte plek? Dan kan je proberen om de planten tegen een witte of spiegelende achtergrond te zetten, zo weerkaatst het licht. Je kan ook lampen gebruiken, maar dat moeten wel speciale daglichtlampen zijn.
  • Staan je plantjes op een zonnige vensterbank? Dan is de kans groot dat ze het al snel te warm krijgen. Om te kiemen hebben ze een temperatuur van 20℃ nodig, maar zodra ze uitgekomen zijn is een temperatuur van 15℃ eigenlijk ideaal. Anders groeien ze te snel en krijg je planten met lange, slappe steeltjes die vaak niet bestand zijn tegen het buitenleven.
  • Wees voorzichtig met water geven. Op het begin gebruik je best een plantenspuit en controleer je dagelijks of de aarde niet te vochtig of te droog is. Zijn de plantjes eenmaal uitgekomen? Geef ze dan van onderaf water, op deze manier stimuleer je de wortelgroei.
  • Laat je plantjes acclimatiseren. De meeste groenten die niet van kou houden, kunnen vanaf half mei naar buiten, maar zet ze dan niet direct in je moestuin. Laat ze eerst afharden. Afharden betekent dat je ze aan de buitenlucht laat wennen door ze elke dag ietsje langer buiten te zetten. Na een dag of vijf zijn ze gewend en kan je ze echt planten.

 

 



Zin om te beginnen met groenten kweken?

Heb je zin gekregen om te beginnen met het kweken van je eigen groenten? De volgende stap is dan natuurlijk een bezoek aan je favoriete tuincentrum om potgrond, zaden, tuingereedschap, potjes, tuinhandschoenen en bescherming voor je planten in te slaan. En bij Leo Nagels vind je alles wat je nodig hebt!  

Tip: met name tomaatjes, komkommers, courgettes, pompoenen en kruiden ideaal om alvast voor te zaaien. Op de verpakking van de zaden vind je meestal informatie over de periode waarin je ze kan voorzaaien. 

Veel succes met je moestuin!


Deel dit artikel met je vrienden: