Op vrijdag zijn wij open van 08u30 tot 18u00

De temperaturen beginnen te dalen en de dagen worden grijzer. Hoog tijd om je tuin en terras voor te bereiden op het wisselvallige en koude weer van het najaar. Zo zorg je ervoor dat je planten, bloempotten en tuinmeubels beschermd blijven. Benieuwd hoe je dat doet? Wij geven je enkele tips.

Niet-winterharde planten beschutten

Het spreekt voor zich dat niet elke plant het even goed doet in koude of warme omstandigheden. Het is dus belangrijk om je planten goed te kennen en te weten welke je in de winter best wat meer bescherming biedt.

Kunnen je planten in pot niet tegen koude temperaturen en een vochtig klimaat? Zet ze dan tijdelijk op een beschutte plek waar het niet te donker is.

Planten beschermen tegen vorst

Maar ook winterharde planten kunnen soms wat extra bescherming gebruiken in de koude wintermaanden. Planten in vaste grond kan je bedekken met vliezen, doeken, krantenpapier, … Planten in potten hebben iets meer zorg nodig, deze kan je best inpakken in noppenfolie.

Zorg er zeker voor dat je planten (bladeren) niet nat zijn wanneer je ze inpakt, dat kan een negatieve impact hebben op de groei van de plant.

Klimplanten of boompjes vastbinden

Om klimplanten en jonge bomen te versterken bij sneeuw- of regenval, kan je deze vastbinden aan een stok of een hek. Zo voorkom je dat de stengels breken onder druk en komen ze de winter goed door.

Drainage van planten verbeteren

Tijdens het najaar krijgen je planten met vochtige weersomstandigheden te maken. Zeker in België durft de regen vaak de overhand te nemen. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat je planten niet te nat staan in hun pot. Wanneer dit wel het geval is, kan de plant namelijk bevriezen en sterven.

Check dus zeker of er gaten zitten in de onderkant van je potten zodat overtollig water kan weglopen. Je kan nog een extra handje helpen door de potten op pootjes te zetten.

Winterharde terrasplanten kopen

Wil je tijdens het najaar ook genieten van groen op je terras? Kies dan planten uit die slechte weersomstandigheden kunnen overleven. Je kan bijvoorbeeld bloembakken vullen met Calluna (heide), Helleborus, Skimmia of Heuchera- viooltjes. Zo geniet je het hele jaar door van je tuin en terras.

Extra tips voor een winterklaar-terras

Je terras en tuinmeubelen verdienen natuurlijk ook wat aandacht in het najaar. Is het terrasjesweer achter de rug? Berg je tuinmeubelen dan op in een tuinhuis zodat ze niet beschadigd worden door regen en sneeuw.

Neem ook je terras zelf eens onder handen. In het najaar kan deze namelijk bedekt worden met bladeren en groene aanslag. Een goede poetsbeurt aan het begin van de herfst kan je heel wat werk besparen tijdens je lenteschoonmaak.

Winterharde planten kopen bij Leo Nagels

Hou je tuin en terras mooi groen in de winter en kies voor winterharde planten. Kom langs in onze winkel en ontdek ons breed aanbod buitenplanten.

Plan je bezoek