Op dinsdag zijn wij gesloten

Voor vogels is de winter de moeilijkste periode van het jaar. In de natuur is weinig voedsel te vinden, en als het heeft gesneeuwd is het weinige voedsel dat er is niet voor vogels toegankelijk. Daarbovenop is het pas laat licht en alweer vroeg donker, wat betekent dat de vogels weinig tijd hebben om hun eten te vinden. Maar wist jij dat jij hen heel gemakkelijk kunt helpen?

Tip 1: Zorg voor een gevarieerd menu

Net als mensen houden vogels van een gevarieerd menu. Je voorziet de vogels van energierijk voedsel door vetbollen, pinda’s, zaden, pitten en appels of bessen. Insecteneters zullen blij zijn met een paar meelwormen. Ook ongekookte havermout, gewelde rozijnen, brood en gekookte aardappelen doen het goed. Tegelijkertijd is kaas voor hen een bron van extra vet.

Tip 2: Creëer meerdere voederplaatsen

Er is een pikorde tussen de verschillende vogels in je tuin. Als je wil dat alle vogels de kans krijgen om te eten, leg dan meerdere voederplaatsen aan in je tuin. Strooi het voer op zowel een voedertafel als op de (sneeuwvrij gemaakte) grond. Sommige vogels verkiezen de koude grond, anderen geven er juist de voorkeur aan om aan een vetbol te hangen. Een afdakje boven de voederplaats maakt deze minder toegankelijk voor grote vogels zoals eksters. Daardoor kunnen ook de kleine vogeltjes rustig eten.

Tip 3: Voer ’s ochtends en aan het einde van de middag

Voer in de winter vogels ’s ochtends en aan het einde van de middag. Na een lange nacht hebben vogels behoefte aan een goed ontbijt. Gooi niet te veel voer neer. Het voer kan dan bederven en het trekt ongewenste gasten aan zoals ratten.

Producten voor vogelverzorging in ons assortiment

Vogels de winter door helpen? In onze winkel vind je een ruim assortiment aan vogelvoer, voederhuisjes, drinkschalen en andere producten voor vogelverzorging waarmee je het leven voor vogels in de winter aangenamer maakt.