Snelle levering
Veilig online betalen
Persoonlijk advies


Water


De bananenplant bestaat voor maar liefst 80% uit water. Het zal dan ook niet als een verrassing komen dat deze kamerplant veel water nodig heeft. Om ervoor te zorgen dat de grond nooit uitdroogt, is het belangrijk regelmatig water te geven. In de zomer verbruikt de bananenplant ongeveer tweemaal zoveel water als in de winter, mede doordat de grote bladeren veel vocht zullen verdampen bij warm weer. In deze periode is het raadzaam vaker water te geven.

Gemiddeld genomen is twee keer per week water geven voldoende gedurende het hele jaar. Het is echter cruciaal dat de bananenplant niet met de wortels in het water staat. Geef dus alleen zoveel water als de grond kan opnemen. De hoeveelheid hangt af van de grootte van de plantenbak en de plant zelf. Grotere bloempotten kunnen meer water vasthouden. Als de grond na 6 dagen nog steeds erg nat aanvoelt, geef je waarschijnlijk te veel water. Dit kun je het beste controleren door regelmatig je vinger diep in de grond te steken.

Wanneer de bladeren van de Musa (banaanplant) gaan hangen, kan dit een teken zijn van te weinig water of te veel direct zonlicht. Let hier dus goed op en pas de watergift en locatie van de plant indien nodig aan om de bananenplant gezond en gelukkig te houden.


Licht en warmte


De bananenplant gedijt het liefst in een omgeving met veel zonlicht. Tijdens de opkweek wordt de plant vaak blootgesteld aan gefilterd licht. Als je de plant naar binnen verplaatst, is het belangrijk om te voorkomen dat deze direct zonlicht krijgt, omdat dit bladverbranding kan veroorzaken. Om een goede overgang te maken, kun je de plant geleidelijk dichter bij het raam plaatsen.

Om de groei te bevorderen, heeft de bananenplant minimaal 5 uur direct zonlicht per dag nodig. Plaats de kamerplant daarom op een afstand van ongeveer 2 meter voor een raam op het zuiden, of direct voor een raam op het oosten of westen. Een raam op het noorden is minder geschikt voor de bananenplant, omdat het daar te donker kan zijn. Een gebrek aan licht zal ervoor zorgen dat er geen nieuw blad wordt aangemaakt en het bestaande blad kan gaan hangen.

Het is belangrijk op te merken dat de meeste bananenplanten niet geschikt zijn voor buitengebruik, omdat ze niet winterhard zijn. Er is echter een uitzondering, de Musa Basjoo, die wel winterhard is en dus buiten geplaatst kan worden. De andere soorten Musa kunnen niet in dit klimaat buiten worden gehouden.


Verpotten


Het is raadzaam om de bananenplant in de lente te verpotten, of direct na aanschaf als dat in een ander seizoen is gebeurd. De lente heeft de voorkeur omdat beschadigde wortels dan sneller kunnen herstellen door het gunstige groeiseizoen. Aangezien de bananenplant snel groeit, is jaarlijks verpotten aan te bevelen.

Voor het verpotten van deze binnenplanten is het aan te raden een plantenbak te gebruiken die minimaal 20% breder is dan de kweekpot of de vorige plantenbak waarin de plant heeft gestaan. Op deze manier krijgen de wortels voldoende ruimte om te groeien en zal de bananenplant gezond en welig blijven gedijen.


Voeding


Bananenplanten hebben de neiging om snel te groeien, wat betekent dat ze relatief veel voedingsstoffen nodig hebben. Zonder voldoende voeding zal de groei van de plant al snel afnemen. Het is dus belangrijk om de plant alleen in de lente- en zomermaanden van voeding te voorzien. In deze periodes groeit de plant het meest actief, terwijl hij in de herfst- en wintermaanden meer in rust is.

Voor het voeden van de bananenplant kun je het beste universele kamerplantenvoeding gebruiken. Het is essentieel om de instructies op de verpakking goed te lezen voor de juiste dosering en handelingen. Overvoeding moet absoluut worden vermeden, omdat dit veel schade aan de plant kan toebrengen. Houd je aan de aanbevolen hoeveelheid om ervoor te zorgen dat de bananenplant de juiste voedingsbalans krijgt en gezond blijft gedurende zijn groeiseizoen.


Extra info


Het tijdstip waarop een bananenplant gaat bloeien, en of het überhaupt gebeurt, verschilt per soort. Het kan zelfs tot wel 4 jaar duren voordat de plant bloeit. Daarnaast moet de plant een bepaalde hoogte bereiken voordat het bloeiproces kan beginnen. De bloei van de Musa is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder voldoende licht en warmte.

In de natuur zal de bananenplant sneller gaan bloeien vanwege de gunstige omstandigheden, zoals het beschikbare zonlicht en de warmte. In de woonkamer kunnen deze omstandigheden echter anders zijn en kan het bloeiproces vertraging oplopen. Het is dus mogelijk dat je in huis langer moet wachten voordat je bananenplant gaat bloeien, als het al gebeurt.

Het bloeien van de bananenplant is een bijzonder en opvallend verschijnsel, en als het gebeurt, kun je genieten van prachtige bloemen en mogelijk zelfs kleine bananen aan de plant. Hoewel het bloeien enig geduld kan vergen, is het zeker de moeite waard om te zien hoe jouw bananenplant zich ontwikkelt en mogelijk in volle bloei staat.