Snelle levering
Veilig online betalen
Persoonlijk advies

De Strelitzia is een populaire kamerplant die gedijt op een goed verlichte standplaats. Vanwege de lichtbehoefte heeft de plant echter wel regelmatig water nodig. Er zijn verschillende varianten van deze plant verkrijgbaar, zoals de Strelitzia Nicolai met zijn kenmerkende jonge, frisgroene bladeren. De oudere exemplaren van de Strelitzia Nicolai hebben ruwere en donkerdere bladeren. Bovendien kunnen ze verschillen in het aantal stekken dat ze hebben. Sommige Strelitzia Nicolai planten hebben bijvoorbeeld slechts één stek, wat vaak een waaierachtige vorm heeft, terwijl andere exemplaren meerdere stekken hebben, waardoor de plant meer volume krijgt.

Een andere variant is de Strelitzia Reginae, bekend om zijn prachtige paradijsvogelbloemen. Het duurt ongeveer 8 jaar voordat een Strelitzia Reginae gaat bloeien. Na de bloeiperiode kan het wel tot 12 maanden duren voordat de plant opnieuw bloeit. Het is echter goed om te weten dat de Strelitzia Nicolai alleen in de natuur bloemen produceert.

De Bird of Paradise, ook wel bekend als Paradijsvogelbloem, Paradijsvogelplant, Vogelkopbloem of Strelitzia, is een van de meest exclusieve bloeiende kamerplanten. Oorspronkelijk komen deze prachtige planten uit Zuid-Afrika, en ze hebben hun bijnaam te danken aan de vorm en kleur van de bloemen. Deze kamerplanten behoren tot de plantenfamilie Strelitziaceae.


Water


In de zomer verbruikt de Strelitzia meer water. Zorg ervoor dat de grond na een week net weer droog is, voordat je opnieuw water geeft. In de winter mag de grond verder opdrogen, voordat je de plant weer water geeft. Geef de plant nog steeds 1x per week water, maar verminder de hoeveelheid. Voorkom dat de wortels in het water staan. Dit kan ervoor zorgen dat de wortels gaan rotten en de plant zal afsterven.

Controleer regelmatig de grond door je vinger, tot twee knokkels diep, in de grond te steken. Is de grond na twee dagen al weer droog, geef de plant dan meer water. Is de grond na een week nog heel nat, geef dan iets minder water. De Strelitzia Nicolai heeft dikke wortels waarin de binnenplant het water opslaat. Houdt hier rekening mee tijdens het water geven.


Licht en warmte



De Strelitzia gedijt het beste op een plek met veel licht. Het is ideaal om deze kamerplant voor een raam te plaatsen. In de winter is het het beste om de plant voor een raam op het zuiden te zetten, aangezien dit een van de weinige kamerplanten is die goed gedijt onder direct zonlicht. De Paradijsvogelbloem hoeft dus niet te wennen aan direct zonlicht en kan hiervan profiteren. Als de plant te weinig licht krijgt, kan dit leiden tot lelijk blad, krullende of dichtslaande bladeren en een beperkte groei. In dat geval is het raadzaam om de plant dichter bij het raam te plaatsen om hem meer licht te geven.


Verpotten


Het wordt aangeraden om de Strelitzia na aanschaf in een grotere pot te plaatsen, zodat de plant gezond kan doorgroeien. Kies hiervoor een plantenbak die ongeveer 20% groter is dan de kweekpot. Tik voorzichtig op de kweekpot om de kluit los te maken en plaats vervolgens de kluit in de nieuwe pot. Vul de rest van de pot aan met extra potgrond of vulcastrat om de plant stevig te ondersteunen en te voorzien van voldoende voedingsstoffen. Op deze manier krijgt de Strelitzia de ruimte die hij nodig heeft om te gedijen en te groeien. Vergeet niet om de plant na het verpotten goed water te geven, zodat de wortels goed kunnen settelen in de nieuwe potgrond.


Voeding


Na 6-8 weken zijn de voedingsstoffen in de aarde vaak uitgeput, dus het is raadzaam om de Strelitzia extra voeding te geven. Gebruik hiervoor vloeibare voeding specifiek ontworpen voor kamerplanten. Lees altijd eerst de instructies op de verpakking voor de juiste dosering en gebruikswijze. Het is belangrijk om nooit meer voeding te geven dan op de verpakking wordt aangegeven; het is beter om iets minder te gebruiken.

Als de Strelitzia in verse vulcastrat is geplaatst, bevat het substraat voldoende voedingsstoffen voor ongeveer een half jaar. Deze mineralen zijn herkenbaar aan de blauwe steentjes.

Het is raadzaam om de plant alleen voeding te geven in de lente- en zomermaanden, omdat de Strelitzia in de herfst- en wintermaanden in rust is en bijna geen voeding nodig heeft. Tijdens deze periode is er een risico om te veel voeding te geven, wat schadelijk kan zijn voor de plant. Een teveel aan voeding kan namelijk de wortels verstoppen, waardoor ze geen water meer kunnen opnemen uit de grond en de plant kan afsterven. Voorzichtigheid is dus geboden bij het geven van voeding en het is essentieel om de juiste timing en dosering te volgen om de gezondheid van de Strelitzia te behouden.


Extra info


Een Strelitzia Reginae kan gaan bloeien wanneer deze de leeftijd van 8 jaar bereikt. Meestal vindt de bloei plaats vanaf de herfst. Het is echter belangrijk om te weten dat niet alle Strelitzia's succesvol tot bloei komen. Een indicatie van de bloeipotentie van een Strelitzia is het aantal bloemen dat aanwezig is bij de aanschaf. Hoe meer bloemen een Strelitzia heeft op het moment van aankoop, des te groter is de kans dat de plant het volgende jaar nieuwe bloemen zal produceren.

De bloemen van een Strelitzia ontstaan in een knop die bestaat uit vijf bloemen, die één voor één uitkomen. Het kan voorkomen dat er druppels op de bloem verschijnen. Dit is een natuurlijk proces dat guttatie wordt genoemd.


Als kamerplant zal de Strelitzia Nicolai niet snel bloemen produceren. Deze plant moet een behoorlijk formaat bereiken, meestal rond de 2,3 meter, voordat de bloei begint. Mocht een Strelitzia Nicolai toch bloeien, dan zullen de bloemen er anders uitzien dan die van de Strelitzia Reginae. In plaats van gekleurde bloemen krijgt de Strelitzia Nicolai grote bloemen met een zwart-witte kleur.

De Strelitzia Nicolai wordt vooral gewaardeerd om zijn indrukwekkende en sierlijke bladeren, die een echte eyecatcher zijn in huis. Hoewel de bloei van deze plant zeldzaam is als kamerplant, kunnen de prachtige bladeren op zichzelf al voor een geweldige decoratieve uitstraling zorgen.