Snelle levering
Veilig online betalen
Persoonlijk advies


Water


De Zamioculcas heeft niet veel water nodig, omdat de plant water opslaat in de wortels en stammen. In de winter is het prima als de grond twee tot vier weken droog blijft, terwijl één week voldoende is in de zomer. Belangrijk is om de grond goed te laten opdrogen voordat je opnieuw water geeft.

Voor de Emeraldpalm (Zamioculcas) is de hoeveelheid water afhankelijk van factoren zoals de temperatuur, grootte van de plant en lichtintensiteit. Zorg ervoor dat er geen water onderin de pot blijft staan, dus gebruik geen hydrokorrels op de bodem. De grond moet namelijk in staat zijn al het vocht te kunnen absorberen.

Controleer regelmatig de grond door je vinger, tot twee knokkels diep, in de grond te steken. Als de grond na een week nog steeds erg vochtig is, geef dan minder water per keer. Bij twijfel is het beter om te weinig dan te veel water te geven. Overbewatering kan leiden tot geel worden van de onderste bladeren en kan de wortels doen rotten en schimmelen.


Licht en warmte


Deze kamerplanten, zoals de Zamioculcas, kunnen het beste op een afstand van 2-3 meter voor een raam op het oosten of westen worden geplaatst. Voor een raam op het zuiden is een afstand van 3-4 meter aan te raden. Direct voor een raam op het noorden is ook mogelijk. Om de plant mooi en evenredig te laten groeien, is het belangrijk om de plant om de zoveel tijd een kwartslag te draaien.

Zamioculcassen hebben niet veel eisen wat betreft lichtintensiteit. Een zonnige standplaats is mogelijk, maar wees voorzichtig met direct zonlicht in het begin, omdat ze opgekweekt zijn onder gefilterd licht. Je kunt de plant geleidelijk dichter bij het raam plaatsen. Draai de Zamioculcas regelmatig om een gelijkmatige groei te bevorderen.

Te weinig licht zal de groei van de Zamioculcas remmen, terwijl te veel zonlicht ervoor kan zorgen dat de plant te snel groeit en bezwijkt onder zijn eigen gewicht, wat kan leiden tot afsterven. Als de Zamioculcas te veel gaat hangen, is het aan te raden om de plant 1 à 2 meter verder van het raam te plaatsen.

In de lente en zomer kan de Zamioculcas ook naar buiten worden gebracht. Let echter op bij de overgang naar direct zonlicht en vermijd vooral de schadelijke middagzon.


Verpotten


Je kunt de Zamioculcas in de lente verpotten. De lente is bij voorkeur omdat eventuele beschadigde wortels dan sneller kunnen herstellen. Het wordt aanbevolen om de plant elke twee jaar te verpotten, omdat de Zamioculcas sterke wortels heeft en de pot kan breken als deze te lang in dezelfde pot blijft staan.

Plaats de ZZ-plant in een pot die minimaal 20% breder is dan de kweekpot. Gebruik normale potgrond bij het verpotten en vermijd het gebruik van hydrokorrels op de bodem. Het stilstaande water tussen de hydrokorrels kan moeilijker door de wortels worden bereikt en kan gaan rotten.

Een grotere pot zorgt ervoor dat de plant gezond kan blijven groeien. Bovendien hoef je de plant in het begin minder vaak water te geven, omdat de extra grond een grotere waterbuffer creëert.


Voeding


Het is aan te raden om de Zamioculcas in de lente en zomer voeding te geven met algemene kamerplantenvoeding. In de herfst en winter moet je de plant nooit voeden, omdat de plant in deze periode bijna geen voedingsstoffen nodig heeft en een overvoeding kan veroorzaken.

Bij het bemesten van de Zamioculcas is het verstandig om de verpakking te raadplegen voor de juiste dosering en gebruiksinstructies. Een veilige benadering is om slechts de helft van de aanbevolen dosering te gebruiken, omdat de Zamioculcas in vergelijking met andere planten minder voeding nodig heeft. Overmatige voeding kan schadelijk zijn voor de wortels en uiteindelijk de plant laten afsterven.


Extra info


Verkleurde bladeren: Geel, bruin en hangend blad kan helaas niet meer worden hersteld en kun je het beste verwijderen. Dit hoeft niet altijd te wijzen op een slechte verzorging; het kan ook simpelweg oud blad zijn. Bij de Zamioculcas kan een teveel aan water vaak de oorzaak zijn van dit soort lelijke bladeren, dus controleer altijd de grond als je merkt dat de bladeren verkleuren.

Als de bladeren een gele gloed krijgen, kan dit komen door overmatig zonlicht. In dat geval kun je de plant een meter verder van het raam plaatsen om dit te verhelpen.

Snoeien: Het gele blad kun je het beste verwijderen, dit ziet er mooier uit en bespaart de plant energie. Snijd deze bladeren zo dicht mogelijk bij de stengel af. Vergeet niet je handen te wassen na het snoeien, want de Zamioculcas is matig giftig. De stam van de plant kun je niet snoeien, maar je kunt wel een stam volledig afsnijden om deze vervolgens te stekken.

Zamioculcas stekken: Als je de plant wilt stekken, snijd dan een stengel af en plaats deze in een pot met vochtige aarde. Houd de grond vervolgens licht vochtig. Na verloop van tijd zal de stek een wortelstok vormen waaruit nieuwe stengels en bladeren zullen groeien. Het beste moment om je Zamioculcas te stekken is in de lente. Vergeet ook hier je handen te wassen, want de Zamioculcas is giftig.

Het bovenstaande proces kan enige tijd duren. Als je een snellere methode wilt, kun je de plant scheuren. Haal de plant uit de pot en scheid voorzichtig de wortels van elkaar. Hierdoor krijg je meerdere stengels met wortels die je individueel weer in aparte potten kunt zetten.