Snelle levering
Veilig online betalen
Persoonlijk advies

Hallo BBQ fans!

De lente is officieel in het land ... helaas laat de zon nog wat op zich wachten! Maar geloof mij, elke dag is een goede dag om te BBQ’en.

Ik geef jullie alvast graag enkele tips mee: 


  1. Plaatsing 

Plaats de BBQ altijd op een stabiele ondergrond en op een windvrije plaats. Voorzie voldoende vrije ruimte rond de BBQ. De ideale situatie voor de griller? Onder een afdak of overkapping op een windvrije plek in de schaduw. Probeer uw gasten, en zeker kinderen en huisdieren weg te houden van de BBQ. Draag liefst ook geen loshangende kledij.


  1. Handen wassen

We hebben het de laatste jaren vaak moeten doen. Ook bij het BBQ’en werk je steeds met propere handen. Was je handen ook telkens je rauw vlees hebt aangeraakt.


  1. Koeling

Het is belangrijk dat je verse producten zo lang mogelijk in de koeling laat. Haal je gerechten uit de koelkast als je ze direct op de BBQ kan leggen. Ook sauzen en salades laat je zo lang mogelijk koel staan. Je kan met kleinere porties werken, zodat je niet alles in één keer op tafel hoeft te zetten. Tracht wat warm is warm te houden en wat koud is koud. 


  1. Rauw en gebakken vlees mag niet met elkaar in aanraking komen

Gebruik steeds een aparte schotel / snijplank en mes. Op rauw voedsel, vooral vlees, kip of vis en in hun druipvocht kunnen ziekmakende bacteriën zitten. Deze kunnen tijdens het klaarmaken ander voedsel besmetten. Door rauw en bereid voedsel van elkaar gescheiden te houden, schone materialen te gebruiken en je handen goed te wassen is kruisbesmetting te voorkomen.


  1. Zorg ervoor dat de vlammen nooit aan het vlees kunnen

Begin pas met BBQ’en als de kolen of briketten mooi grijs gloeien en de vlammen verdwenen zijn.  Zo kan je aangebrand vlees vermijden.Zijn de kolen heel warm, leg dan het BBQ rooster op de hoogste stand. Of werk indirect door een aluminium schotel te gebruiken. Laat bij een gas of elektrische barbecue de temperatuur steeds oplopen tot minstens 220° alvorens gerechten op de rooster te leggen. Zo zijn alle bacteriën zeker dood.


  1. Voorkom aankleven! 

Als het vlees niet gemarineerd is, kan u het best instrijken met een beetje olie. Zo is het vlees beter bescherm tegen hitte, en zal het minder snel aan uw rooster kleven. In ons gamma kan u ook een handige anti-aanbakspray vinden! 


  1. Hou het sappig!

Om het vlees lekker sappig te houden kan je het best eerst even dichtschroeien.Daarna kan u het vlees op een minder warme zone van de BBQ verder laten garen. Je kan hiervoor het rooster hoger leggen, of uw BBQ opdelen in 2 zones met meer en minder houtskool. Zorg ervoor dat het vlees zijn vocht niet verliest door er in te snijden. Meet de kerntemperatuur met een BBQ thermometer. Gebruik een tang of spatel om het vlees om te draaien of van de BBQ te nemen. 

Zout kan u best pas op het vlees doen, net voor u het op de BBQ legt. Zout gaat immers vocht onttrekken aan het vlees. Wanneer u dit dus reeds enkel uren van tevoren doet gaat dit de sappigheid van het vlees benadelen.


  1. De juiste gaartijd! 

Zorg ervoor dat het vlees helemaal gaar is. Leg grote stukken vlees dus eerst op de BBQ. Deze hebben een langere gaartijd. En zoals steeds, meten is weten. Meet de kerntemperatuur met een BBQ thermometer om zeker te zijn.

Hier alvast enkele richtlijnen betreffende de kerntemperatuur:

  • Kip : 72°
  • Steak: 48°-50° rare - 51°-53° medium rare - 63° well done
  • Lamsvlees: 60°
  • Varkensvlees: 65°
  • Hamburger: 55°
  • Tonijn & zalm: 50°
  • Witvis (Kabeljauw) : 58°


Laat na het garen het vlees nog even rusten ingepakt in aluminium folie. Zo zullen er tijdens het snijden minder sappen uit lopen.

Houd er rekening mee dat tijdens het garen de kerntemperatuur nog een 2 tot 3° zal stijgen. Dus haal uw vlees zeker tijdig van de BBQ.


Veel veilige, gezonde, gezellige en lekkere BBQ’s gewenst!

Erik