Snelle levering
Veilig online betalen
Persoonlijk advies

Ben je klaar om je innerlijke visser boven te halen en de BBQ te temmen?

Vandaag geef ik jullie graag enkele tips om vis op de BBQ te bereiden.

Het begint natuurlijk bij de aankoop van vis.

Hoe kan je zien dat de vis vers is? Een fluitje van een cent:

  • Stevig en glazend:  De vis moet eruit zien alsof hij zo uit de oceaan is gesprongen. Druk je vinger zachtjes in het visvlees: veert het terug, dan is hij perfect!
  • Frisse geur: Geen frisse zilte zeelucht? Dan is er iets mis. De vis moet een frisse, ziltige geur hebben.
  • Heldere ogen: Kijk de vis in de ogen! Helder en glanzend? Goed teken! Doffe ogen? Wegwezen!
  • Gladde schubben: De schubben van een verse vis zijn glad en onbeschadigd. Scheurtjes? Niet kopen!


Zo, nu de vis gekocht is, kunnen we deze gaan grillen:

  • Vettere vissen zijn je beste vriend: Zalm, zwaardvis of tonijn zijn perfecte starters.
    Ze zijn minder gevoelig om uit elkaar te vallen. 
  • Marineer met mate: Laat de vis niet te lang in de marinade baden. Te veel vocht maakt hem kwetsbaar.
  • Nooit te gaar: Vis is snel klaar. Houd het sappig en gaar hem niet te lang.
  • Proper rooster: Reinig het rooster als de BBQ op temperatuur is. Zo voorkom je dat de vis aanbakt.
  • Olie op de vis: Bescherm je vis met een laagje olie. Gebruik een siliconenkwast om alle hoekjes en gaatjes te bereiken.
  • Deksel dicht: Grill met het deksel gesloten voor een oveneffect.
  • Eén keer draaien: Wees geduldig! Draai de vis slechts één keer om. De meeste eiwithoudende etenswaren, dus ook vis, mogen tijdens de bereiding zo weinig mogelijk aangeraakt worden!
  • Hoge hitte: Snel grillen op hoge temperatuur zorgt voor een mooie korst.
  • Dunne vis = hete grill: Hoe dunner de vis, hoe heter de grill moet zijn.
  • Eerste kant langer: Grill de eerste kant langer voor een perfecte korst. De andere kant gaart vanzelf in de gesloten BBQ.


Er zijn ook nog enkele accessoires die het grillen kunnen vereenvoudigen:

  • Grillschaal: Perfect voor kleine visjes zoals scampi's of gamba's. Kies voor inox in plaats van aluminium.
  • Grillklem: Ideaal voor kleine vissoorten zoals forel of sardines. Vet de klem in en keer de vis in één keer.
  • Gietijzeren pan: Onmisbaar voor vis in saus. Verwarm de pan altijd voor!


Na het gebruik, als de gietijzeren pan afgekoeld is, kan u deze schoonmaken. Voor het opbergen kan u best de pan met wat olie invetten en kiest u een droge plaats om deze te bewaren.

Veiligheid voorop

  • BBQ handschoenen: Draag altijd handschoenen om je handen te beschermen tegen de hitte!


We geven jullie graag nog een receptje mee:

Pangasiusfilet en groenteschotel: een smaakbom op de BBQ!

 

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 2 pangasiusfilets
  • Mediterranean kruiden Burn
  • Olijfolie
  • 1 tomaat
  • 1 bol mozzarella
  • Edamame sojabonen
  • 1 puntpaprika
  • Peterselie
  • Gedroogd citroengras
  • Pijnboompitten
  • Lemon-Pepper kruiden Burn

 

Bereiding:

  • Neem een schotel die op de BBQ mag, en olie deze in.
  • Kruid de Pangasiusfilet langs 2 kanten met Mediterranean  kruiden van Burn.
  • Leg de filets in de schotel.
  • Neem een 2
    de schotel of groentekorf, hier gaan we onze groentjes in doen..
  • Doe in de schotel een stevige scheut olijfolie.
  • Was de tomaat, en snij deze in schijven.
  • Snij de mozarella in plakjes, en verdeel over de tomaat.
  • Was de puntpaprika, snij deze middendoor, en ontdoe hem van de zaadlijsten.
  • Snij de puntpaprika in een 6 tal stukken.
  • Voeg de Edamame sojabonen toe.
  • Knip trosjes Peterselie, en voeg deze toe.
  • Strooi een handje pijnboompitten en wat gedroogd citroengras.
  • Nog wat Lemon-pepper kruiden en onze groenteschotel is klaar.

 

Verwarm de BBQ voor tot een temperatuur van rond de 220°.

Zet de beide schotels op het BBQ rooster en sluit het deksel van de BBQ.

Laat 10 à 12 minuten garen op 220°.

Opgelet: Gebruik goede BBQ handschoenen bij het afnemen van de BBQ schotels.  Deze zullen heel heet zijn.

 

Serveertips:

  • Serveer met rijst, pasta of aardappelpuree.
  • Garneer met extra peterselie.
  • Maak er een complete maaltijd van met een frisse salade.


Tip:

  • Je kunt de groenten in de schotel variëren naar eigen smaak.


Eet smakelijk!

BBQ groeten,

Erik