Snelle levering
Veilig online betalen
Persoonlijk advies

De Cactus groeit oorspronkelijk in Afrika, Midden- en Zuid-Amerika, en komt voor zowel op grote hoogtes in koude gebergtes als in de tropische Cariben. Er zijn talloze soorten bekend, waarvan de meeste scherpe doorns hebben. Cactussen behoren tot de familie Cactaceae, en hoewel ze succulenten zijn, geldt dit niet voor alle succulenten; niet alle succulenten zijn namelijk cactussen.

Veel cactussen zijn geliefde kamerplanten vanwege hun gemakkelijke onderhoud. Ze hebben weinig water nodig en stellen geen hoge eisen aan de lichtintensiteit. Hoewel Euphorbia's geen cactussen zijn, behoren ze wel tot de succulentenfamilie. De onderstaande verzorgingstips gelden ook voor dit soort planten.


Water


Het is een groot misverstand dat cactussen helemaal geen water nodig hebben. Zonder water zal je cactus langzaam verschrompelen en uitdrogen. Het is dus wel belangrijk dat je water geeft, maar vooral ook niet te veel. Het belangrijkste bij het water geven aan je cactus is dat je de grond tussendoor droog laat vallen. Geef je water wanneer de grond nog vochtig is, dan heb je grote kans dat je cactus gaat rotten. Daar kunnen ze niet makkelijk van herstellen.

Probeer bij het water geven de natuurlijke cyclus van een cactus na te bootsen. Dat betekent dat ze in de winter droog kunnen staan. Vanaf november tot en met maart geef je je cactus helemaal geen water. In deze periode zal je cactus misschien een beetje krimpen, omdat het opgeslagen vocht wordt gebruikt. Hele kleine cactusjes zet je nog niet droog, omdat deze nog niet zoveel vocht reserves hebben. Deze blijf je elke maand een klein beetje water geven. In het voorjaar kun je je cactussen weer meer water gaan geven, begin met één keer per maand. Dat bouw je op naar een keer per twee weken en als het heel erg warm is in de zomer, kun je zelfs één keer per week water geven. Let er hierbij wel op dat de grond tussendoor droog valt. Je zal dan zien dat je cactus zelfs merkbaar groter wordt.


Licht en warmte


De cactus staat het liefst op een zonnige plek, bijvoorbeeld in de vensterbank. Deze zon kamerplant ontvangt het liefst zo’n 5 uur direct zonlicht per dag. Vooral in de winter is het belangrijk om de plant op een zonnige plek te zetten.

In de lente tot en met de herfst kun je de cactus eventueel ook op een wat donkerdere plek zetten, bijvoorbeeld in de halfschaduw. Hier redt de plant zich ook, hoewel hij wel wat trager zal groeien.


Verpotten


Het verpotten van stekelige cactussen is niet gemakkelijk. Verpot een Cactus daarom alleen als het echt noodzakelijk is. Bijvoorbeeld als de pot te klein wordt, of wanneer de grond begint te verzuren. Om jezelf te beschermen van de stekels is het raadzaam om handschoenen te gebruiken. Wanneer de stekels van de cactus alsnog door je handschoenen heen prikken, kun je de cactus ook inwikkelen met kranten of karton. Een cactus met sterke stekels kan je omhoog heffen door de stekels in een handdoek te laten prikken.

Plaats de cactus vervolgens in een nieuwe pot met een diameter die twintig procent groter is dan de voorgaande. Vul vervolgens de nieuwe pot aan met speciale cactusgrond of vulcastrat. 

Na het verpotten zal de cactus gaan groeien. Hogere soorten zullen stabieler staan en het water geven wordt makkelijker omdat er meer grond aanwezig is dat vocht kan opnemen. 


Voeding


De cactus groeit van nature langzaam, daarom verbruikt deze binnenplant weinig voeding. Bemesten is niet nodig in de winter en niet noodzakelijk in de herfst. Geef de cactus vloeibare voeding bij elke vierde keer water geven, of een vierde van de dosering welke staat aangegeven op de verpakking.

Er is ook speciale vloeibare voeding voor cactussen, hanteer hierbij de gebruiksaanwijzing. Gebruik nooit een overdosis, ook niet na een periode dat de kamerplant geen voeding heeft gehad.​


Extra info


Er zijn allerlei verschillende cactus soorten. Enkele populaire soorten zijn de bolcactus (Echinocactus), cowboycactus (Euphorbia), koraalcactus (Rhipsalis), zaagcactus (Epiphyllum), lidcactus (Schlumbergera) en de schijfcactus (Opuntia).

Alle soorten zijn makkelijk om te verzorgen, hoewel de ene cactussoort iets meer aandacht vraagt dan de ander. De zaagcactus is hier een voorbeeld van.


Fun fact:  De Californische reus zoals de grootse cactus ter wereld ook wel word genoemd. Staat in het Guinness Book of Records en word officieel erkend als de meest gigantische cactus ter wereld. Met een lengte van 25 meter is het niet alleen de grootse cactus ter wereld maar ook de zwaarste plant ter wereld. Er word geschat dat er 6 tot 10 ton water in de plant bevind.