Snelle levering
Veilig online betalen
Persoonlijk advies


Water


De Calathea is een kamerplant die relatief veel water verbruikt. Het is het beste om de plant regelmatig kleine hoeveelheden water te geven. In de zomerperiode is het verstandig om de plant tweemaal per week water te geven, terwijl je in de winter gerust wat minder vaak water kunt geven. Zorg ervoor dat de Calathea in lichtvochtige grond staat, zonder dat er een laag water onder in de pot ontstaat. Aangezien de plant oorspronkelijk uit het vochtige Amazone regenwoud komt, is het belangrijk dat de grond nooit volledig uitdroogt.

Je kunt eenvoudig voelen of de grond nog vochtig is door je vinger in de grond te steken. Als de grond begint op te drogen, geef je de plant opnieuw water. Als de Calathea te weinig water heeft gekregen, zal de plant slap gaan hangen, maar na het water geven zal hij weer overeind komen, tenzij de plant te lang droog heeft gestaan. Krullend blad is vaak een teken dat de plant dorst heeft.

Let op dat de plant niet constant in een laag water staat, omdat dit kan leiden tot overbewatering en wortelrot.

Een handige tool voor het bewateren van deze plant is de Olla terracotta waterkruik. Met de Olla Pepin hoef je je geen zorgen te maken over wanneer de plant water moet krijgen. Plant de Olla naast de plant en vul deze met water, dat zich geleidelijk in de grond zal verspreiden.



Licht en warmte


De Calathea kamerplant gedijt goed bij weinig licht. Plaats hem op een plek met (half) schaduw waar geen direct zonlicht op valt. Overmatig zonlicht zal de plant beschadigen en bruine randen op de bladeren veroorzaken.

De Calathea houdt van een hoge luchtvochtigheid. Zorg er daarom voor dat de plant niet in de buurt van radiatoren staat en vermijd tocht. De Calathea voelt zich het prettigst in een warme kamer.

De meest ideale standplaats is voor een raam op het noorden. Als je de plant voor een raam op het westen of oosten plaatst, houd dan een afstand van twee tot vier meter aan. Voor een raam op het zuiden is een afstand van drie tot vier meter aan te raden.

Houd de temperatuur op minimaal 17°C overdag en 14°C 's nachts.


Verpotten


Verpot een Calathea eens per twee jaar, of wanneer de pot te klein wordt. Het liefst doe je dit in de lente, omdat de plant in deze periode sneller herstelt van eventuele beschadigingen. Als je wilt voorkomen dat de kamerplant te snel uitdroogt, kan je de Calathea direct na aanschaf ook verpotten. Gebruik hiervoor een bloempot met een diameter die minimaal twintig procent groter is dan de kweekpot. Op deze manier heeft de plant meer ruimte om zijn wortelstelsel uit te breiden en kan hij voldoende verse grond krijgen om voedingsstoffen en vocht op te nemen.


Voeding


Wanneer de Calathea in de lente en zomer nieuwe bladeren aanmaakt, is het wenselijk om bij te voeden. Dit proces kost de kamerplant namelijk veel energie. Bovendien helpen voldoende voedingsstoffen om de bladkleur te behouden. Gebruik hiervoor universele kamerplantenvoeding en raadpleeg de verpakking voor de juiste dosering. Zorg ervoor dat je nooit meer voeding gebruikt dan wordt aangegeven, want overbemesting kan zowel de plant als de wortels beschadigen. In de winter en herfst is bemesten niet nodig en kan zelfs schadelijk zijn voor de kamerplant.


Extra info


De Calathea heeft drie sterke punten die hem nóg aantrekkelijker maken voor in huis.

  1. De Calathea is één van de meest luchtzuiverende planten
  2. De bladeren vormen geen gevaar voor huisdieren of kinderen
  3. Zodra het donker wordt sluit de Calathea zijn bladeren, om ze weer te openen als het licht wordt. Niet voor niets staat hij wel bekend als ‘living plant’.


Video URL:
Currently supported: