Snelle levering
Veilig online betalen
Persoonlijk advies


Water


De Dracaena is een kamerplant die weinig water nodig heeft, en het is belangrijk om de watergift goed af te stemmen op de behoeften van de plant. Hier zijn de belangrijkste punten om te onthouden:

  1. Waterbehoefte: Geef de Dracaena pas water wanneer de grond droog aanvoelt. In de zomer zal dit meestal vaker gebeuren dan in de winter. In de winter kan de plant zelfs weken zonder water, dus eens per 4-6 weken water geven is voldoende. In de zomer is eens per 2-3 weken aan te raden.

  2. Aandachtspunten bij water geven: Zorg ervoor dat er geen laagje water onderin de pot blijft staan, de grond moet al het vocht kunnen absorberen. Als de grond na enkele dagen nog steeds vochtig aanvoelt, geef dan minder water per gietbeurt. Bij twijfel is het beter om minder water te geven dan te veel.

  3. Voorkom wortelrot: Overbewatering kan leiden tot wortelrot bij de Dracaena. Als dit gebeurt, zullen er bruine vlekken met gele randen op het blad verschijnen. Verwijder in dat geval de aangetaste bladeren en verminder de watergift. Als de plant te lang te veel water krijgt, kan de stam onderaan zacht en rot worden, en het kan dan moeilijker zijn om de plant te redden.

Het is essentieel om de waterbehoefte van de Dracaena goed te begrijpen en te zorgen voor een evenwichtige en juiste watergift om de plant gezond te houden en problemen zoals wortelrot te voorkomen.


Licht en warmte


Dracaena's zijn schaduwminnende kamerplanten en gedijen goed in omgevingen met minder licht. Hier zijn de belangrijkste punten om te onthouden over de lichtbehoefte van de Dracaena:

  1. Lichtbehoefte: Dracaena's hebben maximaal 3 uur direct zonlicht per dag nodig. Plaats ze bij voorkeur voor een raam op het noorden, of op een afstand van 2-3 meter voor een raam op het oosten of westen. Als de plant bij een raam op het zuiden staat, houd dan een afstand van 3-4 meter aan.

  2. Aanpassen aan licht: Als je van plan bent om de Dracaena dichterbij een raam te plaatsen, doe dit dan geleidelijk en begin ermee in de winter. Geef de plant de tijd om te wennen aan het directe zonlicht, zodat deze in de zomer beter bestand is tegen meer zonlicht. Als je de plant niet in de winter hebt gekocht, kun je hem nog steeds geleidelijk dichterbij het raam plaatsen.

  3. Bonte exemplaren: Bonte varianten van Dracaena's, zoals de Dracaena Song of India, houden van meer zonlicht in vergelijking met hun groenbladige soortgenoten.

  4. Kleur van de bladeren: Als de bladeren van de Dracaena lichter van kleur worden of zelfs geel worden, betekent dit dat de plant te veel licht ontvangt. Als de plant nauwelijks groeit, krijgt hij waarschijnlijk te weinig licht. Zorg ervoor dat de plant de juiste lichtomstandigheden heeft om gezond te blijven en goed te gedijen.

Enkele Dracaena soorten erg gevoelig voor kou, zoals de Dracaena Massangeana. Hiervan wordt het blad zwart wanneer deze te lang koud hebben gestaan. 

Minimale temperatuur = overdag: 16°C - 'S nachts: 12°C


Verpotten


Het verpotten van een Dracaena is over het algemeen het beste om in de lente te doen, of direct na aanschaf. Hier zijn de belangrijkste punten om te onthouden over het verpotten van een Dracaena:

  1. Verpottingstijd: De lente is de ideale tijd om een Dracaena te verpotten. In deze periode kan de plant eventuele beschadigde wortels sneller herstellen. Hoewel Dracaena's zelden problemen hebben met afgebroken wortels omdat ze weinig water verbruiken, kan verpotten in de lente nog steeds gunstig zijn voor de plant.

  2. Frequentie van verpotten: Verpot de Dracaena eens per 2 jaar of wanneer de huidige plantenbak te klein is geworden. Dracaena's groeien langzaam en hebben niet vaak verpotten nodig. Het is belangrijk om te controleren of de plant voldoende ruimte heeft om zijn wortels uit te breiden en verse grond om voedingsstoffen en vocht op te nemen.

  3. Verpotten na aanschaf: Als je een nieuwe Dracaena koopt, kan het ook handig zijn om de plant direct na aanschaf te verpotten. Kwekers plaatsen binnenplanten vaak in kleinere kweekpotten voor transport, dus het verpotten in een grotere pot zorgt ervoor dat de plant meer ruimte heeft om te groeien.

Zorg ervoor dat je bij het verpotten van de Dracaena gebruikmaakt van verse potgrond en een pot die minstens 20% groter is dan de vorige. Dit geeft de plant voldoende ruimte om te groeien en gezond te blijven.


Voeding


Hier zijn de belangrijkste punten om te onthouden over het voeden van een Dracaena:

  1. Groeiseizoen: De Dracaena heeft voedingsstoffen nodig tijdens het groeiseizoen, dat meestal begint in maart. Het is het beste om te beginnen met voeden zodra de voedingsstoffen in de potgrond zijn verbruikt, wat meestal na ongeveer 6 tot 8 weken het geval is. Gebruik hiervoor kamerplantenvoeding en volg de doseringsinstructies op de verpakking.

  2. Niet voeden in herfst en winter: In de herfst en winter is de Dracaena in rustperiode en heeft hij geen extra voeding nodig. Het is belangrijk om kamerplanten in deze periode geen voeding te geven, omdat de planten dan minder actief zijn en de voedingsstoffen minder nodig hebben.

  3. Matig voeden: Zorg ervoor dat je nooit meer voeding geeft dan wordt aangegeven. Te veel voeding kan schadelijk zijn voor de plant en kan leiden tot ophoping van zouten in de grond. Aan de andere kant kan te weinig voeding de groei van de Dracaena remmen en kan dit leiden tot een verzwakte plant. Volg dus altijd de aanbevolen dosering voor een gezonde groei van de plant.


Extra info


Overmatig water geven kan de Dracaena gevoeliger maken voor ongedierte, zoals luizen (zoals schild-, wol- of dopluis). Hier zijn enkele belangrijke punten om te onthouden over het voorkomen en bestrijden van ongedierte bij Dracaena's:

  1. Vermijd overbewatering: Overbewatering kan leiden tot zachter blad, wat het voor ongedierte gemakkelijker maakt om sappen uit de plant te halen. Zorg ervoor dat de grond niet constant nat is en laat de bovenste laag van de grond drogen voordat je opnieuw water geeft.

  2. Regelmatige inspectie: Controleer je Dracaena regelmatig op tekenen van luizen, zoals schild-, wol- of dopluis. Vroege detectie is belangrijk om snel te handelen bij een besmetting.

  3. Bestrijdingsmiddelen: Als je ongedierte op je Dracaena ontdekt, kun je gebruikmaken van biologische of chemische bestrijdingsmiddelen. Er zijn verschillende producten beschikbaar om luizen effectief te bestrijden. Zorg ervoor dat je de instructies op het bestrijdingsmiddel volgt en de behandeling herhaalt indien nodig.

  4. Preventieve maatregelen: Om het risico op ongedierte te verminderen, kun je ervoor zorgen dat je Dracaena in goede conditie blijft door juiste watergift, goede lichtomstandigheden en algemene verzorging.

  5. Wolluis en tocht: Wolluis kan inderdaad het gevolg zijn van tocht. Zorg ervoor dat je de planten op een plek plaatst waar ze niet worden blootgesteld aan sterke tochtstromen.

Door aandacht te besteden aan de gezondheid van je Dracaena en regelmatige inspectie uit te voeren, kun je het risico op ongedierte minimaliseren en je plant gezond houden.