Snelle levering
Veilig online betalen
Persoonlijk advies


Water


De grond van een varen moet altijd licht vochtig zijn, maar het is belangrijk dat er geen laagje water onderin de pot blijft staan. Stilstaand water kan leiden tot wortelrot, waardoor de varen geen water meer kan opnemen en uiteindelijk zal afsterven.

Om de juiste waterhoeveelheid te bepalen, is het een goed idee om regelmatig de grond van de varen te controleren. Steek je vingers tot ongeveer twee knokkels diep in de grond. Als de grond na 6 dagen nog steeds erg nat aanvoelt, geef dan minder water bij de volgende keer. Als de grond na twee dagen al droog aanvoelt, geef dan wat meer water bij de volgende bewatering. Dit helpt om de ideale balans te behouden.

In de zomer heeft de varen inderdaad meer water nodig dan in de winter, omdat de plant in warmere maanden meer vocht verdampt. Houd hier rekening mee bij het water geven en pas de frequentie aan op basis van het seizoen om de varen gezond te houden.


Licht en warmte


Varens gedijen het beste op een schaduwrijke plek, zowel in de natuur als binnenshuis. Daarom is een locatie in de schaduw of halfschaduw ideaal voor binnen. Varens stellen over het algemeen weinig eisen aan hun standplaats, zolang ze maar geen direct zonlicht ontvangen. Blootstelling aan direct zonlicht kan namelijk leiden tot brandplekken en verkleurde bladeren bij de varen.

Als je merkt dat de plant brandplekken of verkleurde bladeren ontwikkelt, is het raadzaam om de plant verder van het raam te plaatsen, zodat deze minder direct zonlicht ontvangt. Ook is het verstandig om de varen niet op een plek neer te zetten waar veel tocht is. Tocht is namelijk niet bevorderlijk voor de gezondheid van de plant en vergroot de kans op het krijgen van ongedierte of ziektes.

Kortom, een schaduwrijke plek zonder direct zonlicht en tocht is ideaal voor een gezonde groei van varens binnenshuis.


Verpotten


Het verpotten van een varen kan direct na aankoop plaatsvinden, maar bij voorkeur in de lente of de zomer. Kies voor een plantenpot met een diameter die minimaal 20% breder is dan de huidige pot. Gebruik universele potgrond en probeer daarbij de wortels zo min mogelijk te beschadigen. Als je een hoge plantenbak gebruikt, is het verstandig om een inzethoes te gebruiken. Deze hoes voorkomt dat er water onderin de pot blijft staan en buiten het bereik van de wortels komt, wat op den duur wortelrot kan veroorzaken.

Aangezien varens langzaam groeien, is verpotten niet vaak nodig. Het wordt aanbevolen om de plant eens in de 3 à 4 jaar in een grotere pot te zetten. Hierdoor kan de plant natuurlijk en gezond doorgroeien. Ook bij het verpotten naar een grotere pot is het aan te raden om een sierpot te kiezen die 20% groter is dan de vorige plantenbak. Op deze manier geef je de varen voldoende ruimte om te groeien en te gedijen.


Voeding


Het advies om de varen alleen in de zomer- en lenteperiode voeding te geven is verstandig, omdat de plant in de herfst en winter in rustmodus is en dus minder voedingsstoffen verbruikt. Hierdoor kan overvoeding gemakkelijk optreden, vooral omdat de aanbevolen dosering op de verpakking vaak te hoog is voor varens. Het is een goede praktijk om de aanbevolen dosering te halveren om de kans op overvoeding te verminderen.

Overvoeding kan inderdaad schadelijk zijn voor het wortelgestel van de varen. Het kan leiden tot verzuring van de grond, waardoor de wortels niet meer in staat zijn om water en voedingsstoffen op te nemen en uiteindelijk kunnen afsterven. Door voorzichtig te zijn met de hoeveelheid voeding en alleen te voeden tijdens de groeiperiode, kun je de gezondheid van de varen ondersteunen en problemen met het wortelgestel voorkomen. Het is altijd beter om voorzichtig te zijn met voeding en te zorgen voor een evenwichtige en matige toediening om de beste resultaten te behalen bij het verzorgen van varens.

Extra info


Het klopt dat varens over het algemeen niet snel problemen ondervinden van ongedierte of ziektes. Echter, als de plant toch wordt aangetast, is het belangrijk om dit probleem direct aan te pakken om verdere verspreiding te voorkomen.

Bij het bestrijden van ongedierte of ziektes op varens heb je inderdaad twee opties: chemische bestrijding en biologische bestrijding.

  1. Chemische bestrijding: Dit omvat het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen die specifiek zijn ontworpen om ongedierte of ziektes te elimineren. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn bij het gebruik van chemische middelen en de instructies op de verpakking nauwkeurig op te volgen. Zorg ervoor dat je het juiste middel gebruikt voor het specifieke probleem dat je wilt aanpakken.

  2. Biologische bestrijding: Dit is een meer natuurlijke benadering waarbij je natuurlijke vijanden van het ongedierte inzet om ze te bestrijden. Bijvoorbeeld het introduceren van roofinsecten die zich voeden met het ongedierte. Biologische bestrijding is milieuvriendelijker en kan een goede optie zijn als je liever geen chemische middelen gebruikt.

Ongeacht welke methode je kiest, is het belangrijk om alert te zijn op tekenen van ongedierte of ziektes en snel actie te ondernemen om de gezondheid van de varen te beschermen. Regelmatige inspectie en preventieve maatregelen kunnen ook helpen om problemen te voorkomen voordat ze zich voordoen.