Snelle levering
Veilig online betalen
Persoonlijk advies


Water


De Tradescantia heeft gemiddeld één keer per week water nodig. Zorg ervoor dat de grond tussen de gietbeurten door kort opdroogt. Om de waterbehoefte te controleren, steek je regelmatig je vinger tot twee knokkels diep in de grond. Als de grond na twee dagen al droog is, geef dan wat meer water. Is de grond na 5 dagen nog steeds erg nat, geef dan minder water.

Wanneer de plant te lang droog staat, zullen de bladeren slap gaan hangen en het blad wat doffer worden. Hoewel dit voor een keer niet erg is, kan dit herhaaldelijk voorkomendelijke delen van de stengel doen verdrogen. Dit verdroogde deel zal dan uiteindelijk van de plant vallen. Als de plant te veel water krijgt, kunnen stengels of wortels gaan rotten, wat ervoor zorgt dat de plant er snel minder mooi uitziet.

De waterbehoefte van de plant hangt af van de lichtomstandigheden en de grootte van de plant. Op een lichtere plek heeft de plant meer water nodig dan op een donkerdere plek. Ook de grootte van de plant speelt hierbij een rol.


Licht en warmte


De Tradescantia gedijt het beste op een plek met veel licht, maar vermijd overmatig direct zonlicht. De ideale locatie bevindt zich tussen zonnig en halfschaduw. Soorten met lichtere bladeren kunnen op een zonnigere plek staan dan soorten met donkerder blad. Zorg er echter voor dat je de plant niet direct na aankoop op een zonnige plek plaatst. Laat de plant eerst een paar dagen acclimatiseren op een plek met halfschaduw.

Als het blad verkleurt, kan het zijn dat de plant te veel licht krijgt. In dat geval, verplaats de plant dan iets verder van het raam. Als de plant weinig nieuw blad aanmaakt in de lente en zomer, is het raadzaam om de plant iets dichter bij het raam te plaatsen.


Verpotten


Het verpotten van een Tradescantia kun je het beste in het voorjaar doen. In het voorjaar bevindt de plant zich in de groeifase, waardoor eventuele beschadigingen aan de wortels sneller zullen herstellen. Kies bij het verpotten een sierpot die minimaal 15% groter is dan de oorspronkelijke plantenbak. Gebruik normale potgrond en probeer tijdens het verpotten de wortels zo min mogelijk te beschadigen.

De Tradescantia groeit snel, dus als je de plant wat kleiner wilt houden, is het verstandig om hem in een niet al te grote pot te plaatsen. Houd er rekening mee dat de plant hoogstwaarschijnlijk over de rand van de pot zal gaan hangen. Kies daarom voor een wat hogere pot of een hangende pot, of snoei de plant regelmatig bij om te voorkomen dat hij over de grond gaat groeien.


Voeding


We raden aan om de Tradescantia alleen in de lente en zomer voeding te geven. In de herfst en winter verbruikt de plant namelijk niet zoveel voedingsstoffen en bestaat er een risico op overbemesting. Je kunt hiervoor algemene kamerplantenvoeding gebruiken, maar lees altijd de gebruiksaanwijzing voor de juiste dosering.

Begin pas met voeden wanneer de voedingsstoffen in de potgrond zijn verbruikt. Bij de meeste merken potgrond duurt dit ongeveer 6 tot 8 weken. Gebruik nooit meer voeding dan is aangegeven, omdat overvoeding de kamerplant kan schaden. Bij overvoeding kan de grond een te hoge zuurgraad krijgen, waardoor de wortels niet goed water kunnen opnemen en de plant kan afsterven.


Extra info


Het stekken van de Tradescantia is erg leuk en eenvoudig. De stengels hebben natuurlijke buigingen, die na verloop van tijd wortels kunnen ontwikkelen wanneer ze de grond raken. Om te stekken, knip je de plant net onder zo'n buiging af en plaats je het stekje in vochtige grond of een glas met water. Binnen een week kunnen er al wortels groeien. Zorg ervoor dat het stuk oude stengel onder de wortels niet te lang is om wortelrot te voorkomen. Laat enkele bladeren bovenaan het stekje zitten.

Zorg ervoor dat het stekje tussen de 10 en 15 centimeter lang is en 3 tot 4 bladeren heeft. Als je ervoor kiest om de plant in water te laten wortelen, kun je de Tradescantia in de volle grond plaatsen zodra er meerdere wortels zijn ontstaan. Het is het mooiste om meerdere stekjes naast elkaar te plaatsen.