Snelle levering
Veilig online betalen
Persoonlijk advies

De Alocasia, ook wel bekend als Taro, Reuzentaro of Olifantsoor, komt oorspronkelijk uit de tropen van Azië, met name India. Deze kamerplanten behoren tot de familie Araceae. Ze staan bekend om hun enorme bladeren, vandaar de naam "Olifantsoor". In de tropische regenwouden worden de bladeren van de Alocasia gebruikt als beschutting vanwege hun indrukwekkende grootte, sommige kunnen een doorsnede van anderhalve meter bereiken. Het is een prachtige blikvanger, maar zeker geen makkelijke kamerplant. Lees daarom zorgvuldig de verzorgingsvoorschriften om ervoor te zorgen dat de plant goed gedijt.


Water

De Alocasia is afkomstig uit tropische regenwouden en gedijt goed bij een hoge luchtvochtigheid. Het is daarom aan te raden om de grond altijd licht vochtig te houden. Als de Alocasia te weinig water krijgt, zullen de bladeren gaan hangen. Daarom vinden Alocasia's het prettig als de grond constant licht vochtig is. Controleer regelmatig met je vinger in de grond of deze nog vochtig is. In de winter verbruikt de kamerplant minder water, maar laat de Alocasia niet helemaal uitdrogen.

Geef bij voorkeur geen te grote hoeveelheden water per keer, om te voorkomen dat de wortels in een laagje water komen te staan en wortelrot veroorzaakt wordt. Wortelrot is te herkennen aan geelbruine randen aan het blad. Als de geelbruine randen alleen op de onderste bladeren zichtbaar zijn, hoef je je nog geen zorgen te maken, want oudere bladeren worden na verloop van tijd door de plant afgestoten.

De hoeveelheid water die de Alocasia nodig heeft, is afhankelijk van verschillende factoren, zoals luchtvochtigheid en hoeveelheid licht. Daarom is het verstandig om te beginnen met kleine hoeveelheden water per gietbeurt. Als de grond binnen twee dagen droog is, kun je de volgende keer iets meer water geven. Als de grond na vijf dagen nog steeds erg nat is, geef dan minder water per keer.

Het druppelen van water van het blad, ook wel guttatie genoemd, is normaal en niet helemaal te voorkomen bij Alocasia's.


Licht en warmte

De lichtbehoeftes van een Alocasia zijn redelijk soepel. Hij wil het liefste op een plek staan met veel licht, maar niet continue direct zonlicht krijgen. Echter doet hij het ook prima op een wat donkerdere plek. Het kan dan wel gebeuren dat de Alocasia in de richting van het zonlicht gaat groeien. Draai de plant dus regelmatig een kwartslag als hij op een donkere plek staat of zet 'm dichter bij een raam. Over het algemeen is een plek voor een raam op het oosten/westen of een aantal meter van een raam op het zuiden zeer geschikt. Al is de Alocasia niet echt een buitenplant, in de zomer kan je haar wel buiten zetten, al is het dan verstandig om de plant niet in het volle zonlicht te zetten.

Minimale temperatuur = overdag: 18°C – ’s nachts 12°C


Verpotten

De Alocasia groeit relatief snel. Hierdoor is regelmatig verpotten noodzakelijk. Om dit voor elkaar te krijgen heeft hij wel genoeg ruimte nodig waarin zijn wortels kunnen groeien. Meestal is het daarom verstandig om deze kamerplant eens in de 2 jaar te verpotten. Neem hierbij een nieuwe pot die minstens 20% groter is dan de oude pot en vul deze met standaard plantenpotgrond. Je kunt het beste in januari of februari verpotten, zodat de Alocasia snel kan wennen aan zijn nieuwe plek voordat hij aan zijn groeifase in de lente begint. Deze plant is moeilijk te stekken, omdat je hem alleen kunt vermeerderen als aan de moederplant een pup groeit.

Probeer zo min mogelijk wortels te beschadigen tijdens het verpotten. Gebruik eventueel bij hogere potten een inzethoes, dit voorkomt dat water zich op de bodem verzameld. Er is namelijk kans dat het water gaat rotten, wanneer het buiten bereik van de wortels zich verzameld.


Voeding

In de wintermaanden zit de Alocasia in een winterslaap en heeft dus geen extra voeding nodig. Tijdens de zomer, wanneer de Alocasia wel volop aan het groeien is, vind hij wat extra plantenvoeding wel lekker. Eens in de twee weken is normaal gesproken een goed ritme. Je kunt hiervoor simpelweg kamerplantenvoeding gebruiken.


Extra info

Zoals eerder gezegd is de Alocasia een hoge luchtvochtigheid gewend. Is dat niet het geval, dan wordt deze kamerplant snel kwetsbaar voor spint. Controleer dus zeker in de winter, wanneer de verwarming aanstaat en de luchtvochtigheid dus lager wordt, regelmatig op ongedierte. Vind je toch spint op jouw Alocasia? Je kan dit eenvoudig bestrijden door de plant af te spoelen met water of, als het weer het toelaat, 'm een tijdje buiten in de tocht te zetten.