Snelle levering
Veilig online betalen
Persoonlijk advies

De Asparagus-familie omvat enkele honderden soorten, waaronder de bekende aspergeplant. Ongeveer tien van deze soorten zijn geschikt als kamerplant. Deze frisgroene plant is van nature te vinden in Zuid-Amerika, Midden-Afrika en Zuidoost-Azië.

De plant heeft fijn en over het algemeen zacht blad. Sommige soorten, zoals de Asparagus falcatus, hebben zelfs kleine stekeltjes op de stengels. Slechts enkele van deze soorten bereiken een maximale hoogte van 2 meter.

Water

 

De grond voor de Asparagus moet altijd licht vochtig zijn, maar er mag geen water zich onderin de bloempot ophopen. Als de plant te weinig water krijgt, verliest de Asparagus zijn levendige groene kleur en gaat slap hangen. Zorg ervoor dat je niet te veel water per keer geeft, aangezien de plant niet veel water nodig heeft. Het is voldoende als de grond gewoon een beetje vochtig is.

Wat betreft sproeien, het is niet nodig voor de Asparagus omdat de plant geen hoge luchtvochtigheid vereist. Het af en toe afspoelen van stof zal echter bijdragen aan de decoratieve uitstraling van de plant.

 

Licht en warmte

 

Van nature groeit de Asparagus tussen andere planten en geeft daarom de voorkeur aan gedempt zonlicht. Plaats de plant daarom niet direct in fel zonlicht, vooral vermijd een locatie bij een raam op het zuiden of behoud minstens enkele meters afstand. Zelfs bij ramen op het westen of oosten wordt aanbevolen om minstens 1 meter afstand te houden. Als de afstand tot een raam meer dan 4 meter bedraagt, zal de lichtintensiteit te laag zijn, wat resulteert in het geleidelijk verlies van de decoratieve waarde van de kamerplant, omdat de plant niet in staat is oud blad te vernieuwen.

Minimale temperatuur = overdag: 10°C – ’s nachts 5°C

 

Verpotten

 

Het is raadzaam om een Asparagus bij voorkeur in het voorjaar te verpotten, omdat eventuele beschadigde wortels dan sneller kunnen herstellen. Hoewel verpotten gedurende het hele jaar mogelijk is, dient men voorzichtig te zijn om te voorkomen dat er te veel wortels beschadigen. Gebruik een decoratieve pot met een diameter die minimaal 20% breder is dan de huidige pot. Maak gebruik van gewone potgrond en voeg alleen hydrokorrels toe als er een drainagegat aanwezig is. Bij hoge plantenbakken is het verstandig om een inzethoes te gebruiken om te voorkomen dat er onderin de pot water gaat rotten, vooral als de wortels (nog) niet tot aan de bodem reiken.