Snelle levering
Veilig online betalen
Persoonlijk advies

De Begonia, een prachtige kamerplant, vindt zijn oorsprong in vochtige, warme en bosrijke gebieden. Ondanks zijn bescheiden formaat is deze plant groots in kleur. Begonia's dragen zowel vrouwelijke als mannelijke bloemen. Je herkent de vrouwelijke bloemen aan de driehoekige verdikking onder de bloem, waar het vruchtbeginsel zich bevindt. Houd de grond licht vochtig en je zult lang kunnen genieten van jouw Begonia.

Tegenwoordig zijn bladbegonia's erg populair vanwege hun trendy uitstraling. De sterk variërende bladpatronen zijn zeer gewild. Als je ook zo'n trendy kamerplant wilt, lees dan hieronder hoe je deze het beste kunt verzorgen. Deze informatie is specifiek voor binnen Begonia's.

Water 


De grond rondom een bloeiende Begonia of Bladbegonia moet te allen tijde vochtig zijn. Controleer regelmatig de vochtigheid van de grond om ervoor te zorgen dat je Begonia niet uitdroogt. Let erop dat er geen laagje water onderin de plantenbak blijft staan, wat wordt aangeduid als "natte voeten". Dit stilstaande water kan uiteindelijk gaan rotten en de plant infecteren. Zorg er daarom voor dat overtollig water goed kan weglopen of wacht met opnieuw water geven totdat het water onderin de pot is opgenomen.

Sproeien: Het zachte blad van een Begonia verdampt relatief veel water. Daarom is het aan te raden om ongeveer eens per week het blad te besproeien.


Licht en warmte 


Zet een bladbegonia op een plek met halfschaduw. Vermijd intense middagzon, maar zorg wel voor voldoende indirect licht.

Een locatie voor een raam op het noorden is ideaal. Als je raam op het zuiden is gelegen, plaats de bladbegonia dan enkele meters van het raam af.

Een bloeiende Begonia heeft behoefte aan meer licht. Voor de vorming van bloemen heeft deze kamerplant meer (direct) zonlicht nodig.

Minimale temperatuur: Overdag: 18 ℃ 's Nachts: 14 ℃


Verpotten


Het verpotten van een Begonia kun je het beste direct na aanschaf doen of in het voorjaar. In het voorjaar bevindt de plant zich in een groeifase, waardoor de wortels sneller zullen ontwikkelen. Gebruik bij het verpotten een decoratieve pot die minimaal twintig procent groter is dan de oorspronkelijke plantenbak. Verpot de Begonia met universele potgrond.

Een ruimere plantenbak met verse aarde ziet er niet alleen aantrekkelijker uit, maar maakt ook de verzorging eenvoudiger. Er is namelijk meer grond beschikbaar die vocht kan vasthouden.


Voeding


Vooral wanneer een bloeiende Begonia begint met het vormen van bloemen, is extra voeding belangrijk. Het proces van bloemvorming vergt namelijk veel energie van de kamerplant. Wees echter voorzichtig en overdrijf niet, aangezien te veel voeding schadelijk kan zijn.



Extra info


De Begonia kan worden onderverdeeld in twee categorieën: de bloemvariant en de bladvariant. Hoewel de bladvariant ook bloemen kan produceren, zijn deze over het algemeen minder opvallend. Het is raadzaam om deze bloemen te verwijderen, zodat de bladbegonia meer energie kan besteden aan zijn bladeren.

De bloeiende Begonia is verkrijgbaar in diverse kleuren, waaronder rood, roze, geel, wit, oranje, zalm en paars.

Giftig: Het sap van de Begonia is giftig. Zorg ervoor dat kinderen en huisdieren het blad niet kunnen innemen. Het sap van de plant kan ook irriterend zijn wanneer het in contact komt met een wondje of zeer droge handen.

Ziektes: De Begonia is gevoelig voor meeldauw. Als je dit opmerkt op je plant, raden we aan om het direct te bestrijden.